"Wat is een BRANIE?!"

Sinds haar oprichting is BRAN!E onder andere voor ‘brain-y’ en ‘brennie’ uitgescholden, maar bovendien blijkt het woord überhaupt weinig bekend. Duik met me mee in de etymologie van branie!

Wat zegt onze vriend Van Dale over de betekenis van ‘branie’?

bra·nie (de; m)

  1. durf, onverschrokkenheid
  2. bluf, drukte: branie schoppen opschepperig doen

Dat zijn twee… uiteenlopende betekenissen. Ik vraag me af hoe dat zo is ontstaan? Wat is de etymologie van het woord?

Het Etymologisch Woordenboek etymologie.nl is van mening dat het Nederlandse zelfstandig naamwoord branie is ontleend aan het Maleis bijvoeglijk naamwoord berani dat ‘moedig, brutaal’ betekent:

[…]

Nu, jij bent een brani, een heer, een kraan ‘nou, jij bent dapper, geweldig’

[…]

Wrsch. is het woord […] als bn. overgenomen uit de taal van zeelieden, militairen en oudgasten (WNT). Daarna werd brani(e) al snel een zn.

[…]

[Men] vermoedt dat het woord bij het ontleningsproces naar het algemeen Nederlands een overwegend ongunstige betekenis heeft ontwikkeld, waarvan de thans bekende verschijningsvorm branieschopper is afgeleid.

Niet de glasheldere verklaring waar ik op hoopte voor de soms negatieve lading van het woord, maar het is een verklaring waar ik mee kan leven. En nu we dat uit de weg hebben, waarom heb ik mijn bedrijf BRAN!E gedoopt?

Dat heeft er alles mee te maken dat ik vind dat je als goed ondernemer moet staan voor wat je doet; je moet je kop boven het maaiveld uit willen steken; en nieuwe dingen willen proberen. Dit vergt moed en soms rebelsheid, die ik zowel van mezelf als van mijn klanten en partners verwacht.

De naam BRAN!E is dus een statement, en tegelijkertijd een constante reminder aan mezelf om te toetsen of ik niet teveel binnen de lijntjes kleur, en misschien over een bedrijfsnaam als “Saai”, “Grijs” of “Ik Vind Alles Wel Prima… Denk Ik” moet gaan nadenken.

Sta jij op dezelfde manier in de wedstrijd? En zie je het zitten om met me samen te werken aan jouw product? Stuur me dan een mail, bel me of app me!