Sluit je Philips Hue netwerk aan op Zabbix

Voor iemand als ik die alles dat monitorbaar is probeert te monitoren met Zabbix heeft Huemon inmiddels ruim zijn nut bewezen!

In mijn vrije tijd mag ik graag aan de wat nuttigere en minder nuttige projecten bouwen die ik in de regel open source publiceer op mijn persoonlijke GitHub. Maar of een project nou nuttig is of niet ligt vaak een beetje in the eye of the beholder en dat geldt zeker voor mijn project Huemon.

Niemand die ik ken lijkt namelijk zijn of haar IoT-gadgets, privéservers, etc. 24/7 te monitoren met een offsite en dedicated server of VM. Waanzin wat mij betreft want ik zou natuurlijk nooit met een gerust hart mijn huis verlaten als de status van iedere lamp niet iedere 10 seconden gelogd wordt. En wat te denken van de kamertemperatuur en luchtvochtigheid? Nightmarefuel, als je het mij vraagt.

Huemon maakt korte metten met dat probleem zoals onderstaande screenshots zonder twijfel in één oogopslag zullen verhelderen 🙂

Aanschouw hoe Huemon alle sensors, lampen en batterijen van je Philips Hue netwerk automatisch detecteert via de Low Level Discovery of LLD feature van Zabbix.

“Dat is echt top, Ely! Zijn er misschien ook grafieken?”

Jazeker zijn er grafieken! Zie hier:

En zoals je ziet bevat de template ook triggers die je kunnen waarschuwen voor een laag batterijniveau, voor lampen die aan staan of de thermostaat die boven of onder een gewenste temperatuur uitkomt.

Al deze data wordt ook bijgehouden door het populaire Home Assistant, en als je deze blogpost leest dan acht ik de kans vrij groot dat je net als ik HA gebruikt en al die informatie al kunt inzien. Dus je kunt je afvragen hoe nuttig het is alles ook nog in Zabbix te loggen, maar voor iemand als ik die alles dat monitorbaar is probeert te monitoren met Zabbix heeft Huemon inmiddels ruim zijn nut bewezen!